MİM-AD SEMİNERLERİ : OZAN TORUN 29 ŞUBAT 2024

MİM-AD SEMİNERLERİ : OZAN TORUN 29 ŞUBAT 2024

MİM-AD SEMİNERLERİ : OZAN TORUN 29 ŞUBAT 2024 19:30

Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı, soyadınızı ve zoom'a kayıtlı eposta adresinizi bildirin. Seminer linki epostanıza yollanacaktır.

Kentin Rekreasyonu, Halkın Reaksiyonu: Maçka’dan Çırağan’a Bir Cumhuriyet İdeali

Bu seminerde erken Cumhuriyet dönemi İstanbul kent planlamasının Maçka-Dolmabahçe-Çırağan hattındaki tasarımları ve uygulamaları üzerinden bir tarafta devletin diğer tarafta yerel halkın söz konusu bölgeyi kendi ihtiyaçları doğrultusunda nasıl dönüştürdüğü tartışılacaktır.

Mimar ve şehir plancısı Henri Prost’un 1936-1951 arasında İstanbul’da yürüttüğü çalışmaların eski imparatorluk başkentini modern bir kente dönüştürmenin yanında, tebaadan yurttaşlığa geçiş sürecindeki toplumun sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına yanıt verme ya da toplumu bir ideale doğru yönlendirmedeki rolleri ele alınacaktır. Bu kapsamda Prost’un kent genelindeki tüm çalışmaları değil, yalnızca Beşiktaş ilçesinin o dönemki omurgasını oluşturan Taşkışla Caddesi-Akaretler-Tramvay Caddesi (bugünkü Dolmabahçe ve Çırağan Caddeleri) aksı için tasarladığı yeni yapılar ve kamusal alanlar ile dönüştürülen eski yapıların yeni işlevleri incelenecektir.

Son olarak, devletin kentsel planlama ve mimarlık üzerinden uygulamaya çalıştığı toplumu kültürleme politikasının yerel halk tarafında nasıl karşılık bulduğu, hangi açılardan benimsendiği ya da reddedildiği, semt sakinlerinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu kentsel dönüşüme ne tür katkılarda bulunduğu örneklerle gösterilecektir.

Ozan Torun, 2003’te Saint Benoit Fransız Lisesi’ni bitirdi. Yeditepe Üniversitesi’nde sosyal antropoloji, Galatasaray Üniversitesi’nde sosyoloji okudu. 2020’de Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladığı “Türkiye’de At Yarışlarının Tarihi ve Etnografisi” başlıklı doktora tezi ertesi yıl İletişim Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. 2009-2014 arasında Tarih Vakfı’nda, ardından 2023’e kadar Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nda kültürel miras, yerel tarih ve sözlü tarih alanlarında projeler yürüttü. Temmuz 2023’ten bu yana VKV Sadberk Hanım Müzesi’nde uzman olarak görev yapmayı sürdürüyor.