Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü bizden ayrılışının 85.yıldönümünde sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.yılını kutlarken büyük önderimiz Atatürk'ü de sevgi ve özlemle anıyoruz
MİM-AD SEMİNERLERİ 23 MAYIS 2023 19:30
ZEYNEP EMEL EKİM
KÜLTÜREL, TARİHSEL VE ÇEVRESEL KORUMA OLGUSU BAĞLAMINDA AYAZAĞA KASIRLARI’NIN İRDELENMESİ
Seminer çevrimiçi olarak Zoom ortamında yapılacaktır. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom link’i eposta ile tarafınıza gönderilecektir.
Ayazağa Çiftlik-ı Hümayunu içinde yer alan kasırlar, etrafındaki yapılarla beraber bir kompleks olarak tasarlanmışlardır. Bu kompleksin ilk inşasındaki ana yapıları, Ayazağa Kasr-ı Hümayunu, Süvari Köşkü, Istabl-ı Has, Çinili Köşk, Mutfak (nalbanthane), Kebir Kuşluk ve Su Deposu’ndan ibarettir. Ancak zaman içerisinde bu yapılardan Kebir Kuşluk, Istabl-ı Has’ın yanı sıra daha sonraki dönemlerde eklenen bazı çiftlik yapıları yok olduğundan günümüze ulaşamamıştır. Ayazağa Kasırları, I. Dünya Savaşı’nda Süvari Küçük Zabit Mektebi’nin taşınmasından 1986 senelerine kadar askeri amaçlı kullanılmıştır.
Günümüze gelemeyen döneminin Istabl-ı Âmire Müdürlüğüne bağlı olan Ayazağa Harası (Istabl-ı Has)’nın yıkılışına kadar olan tarihsel süreç, çeşitli kurumlara ait arşiv belgeleri, fotoğraf ve haritalarla tespit edilmiştir. Koruma Kurulu kararlarından, bazı yazışma ve tutanak kayıtlarından 1993 senesinde tescil edilen manejin bu sene içinde veya bu seneyi takip eden birkaç sene içinde yıkıldığı, nadir ve ünik bir tescilli kültür varlığı olan manejin yıkımına karşı hiç bir müdahalenin yapılmadığı da ortaya konulacaktır.
2006 yılına kadar hiçbir idari ve inşai işlem yapılmayan parseldeki aykırı uygulamaların giderilmesine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan girişimler sonucunda imar planları ve kiralama işlemleri neticelendirilmiştir. İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 17.01.2007 tarih ve 780 sayılı kararı ile 3 pafta, 2 ada, 38 parselin kiralanması veya tahsis edilmesinde sakınca bulunmadığına karar verilmiştir. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olan bu arazi, Turkmall şirketine Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi olarak kullanılmak üzere 49 yıllığına kiralanmıştır.
Bütün bu belgeler ve elde edilen yeni bulgular ışığında Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiş olan Ayazağa Kasırlarının farklı dönemlerde geçirdiği değişimler ile yapıldıkları dönemde sahip oldukları ünik karakter, günümüzdeki kullanımı ve koruma sorunları dikkate alınarak bu sunumda ana hatlarıyla değerlendirilecektir.
Zeynep Emel Ekim, 1994 senesinde Beşiktaş Kız Lisesi’ni bitirdi. 2002 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Kadir Has Üniversitesi’nde, İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı (Master of Business Administration – MBA)’nı 2004 senesinde bitirdi. 2018 senesinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, “İstanbul'da Sultan Abdülaziz Dönemi Kasırları Arasında Ayazağa Kasırlarının
MİM-AD Seminerleri 14 Mart 2023 saat: 19:30, Damla Acar ve Rabia Şengün semineri:
OSMANLI DÖNEMİ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK DERS KİTAPLARI
Seminer çevrimiçi olarak Zoom ortamında yapılacaktır. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom link’i mail ile geri bildirilecektir.
1781 yılında kurulan Mühendishane-i Berr-i Hümayun (Tersane Mühendishanesi) batılı anlamda mühendislik eğitiminin verildiği ilk kurum olmuştur. Bu okula daha 18. yüzyılın sonunda yabancı hocalar getirtilerek mühendislik eğitiminin batılı anlamda bilimsel bir çerçeveye oturtulması amaçlanmıştır. 1837 yılında açılan Mekteb-i Harbiye’nin nizamnamesi Fransız kökenli hocalar/subaylar tarafından hazırlanmış, bu subayların bir kısmı Fenn-i Mimari derslerini de vermiştir. 1840’lı ve 1850’li yıllarda ders hocalığı yapan Fransız kökenli subayların derslerini Fransızca verdiği ve çevirmen aracılığı ile öğrencilere aktardığı bilinmektedir. 1860’lı yıllarda mimarlık ve yapı mühendisliği alanında derslerde kullanılmak üzere bazı kitapların Fransızca’dan Osmanlıca’ya çevrildiği anlaşılmaktadır. Günümüze ulaşan en eski çeviri ders kitapları 1870’li yıllarda Mekteb-i Harbiye’de ders veren Belçikalı mühendis Leclercq’in kitaplarıdır. 1883 yılında kurulan Mülkiye Mühendis Mektebi’nde de ders notlarının çoğunlukla Fransızca’dan çevrilen kitaplardan derlendiği anlaşılmaktadır.
Bu seminer kapsamında Osmanlı dönemi mimarlık ve mühendislik ders kitaplarının yazım metodolojisi ve içerikleri üzerinde durulacak ve bu kitapların dönemin yapım tekniklerini anlamamıza nasıl rehberlik edebilecekleri tartışılacaktır.
Dr. Damla Acar, İTÜ Mimarlık Bölümü’nden 1997 yılında mezun olmuş, İTÜ Restorasyon programında Doktora derecesini “19. Yüzyılın İkinci Yarısında İstanbul’da Ahşap Yapım Sistemlerinin Değişimi: Gelenekselin Rasyonelleştirilmesi” başlıklı doktora tezi ile almıştır. 25 yıldır restorasyon ve koruma alanında çalışmakta olup 2015 yılından bu yana ICOMOS Türkiye üyesidir. ICCROM Oslo’da Ahşap Konservasyonu Teknolojileri eğitimi almış, ahşap konservasyonu ve mimari yüzeylerin konservasyonu konularında uzmanlaşmıştır.
Rabia Şengün, İÜ İnşaat Mühendisliği’nden 2006 yılında mezun olmuş, İTÜ Restorasyon programında Yüksek Lisans derecesini “Darphane-i Amire’nin Demir Üst Örtü Sistemlerinin İki Yapı Üzerinden İncelenmesi ve Koruma Önerileri” başlıklı tezi ve Portekiz Minho Üniversitesi ile Çek Teknik Üniversitesi’nde Tarihi Anıt ve Yapıların Strüktürel Analizi programında diğer bir yüksek lisans derecesini “Tarihi Dökme Demir Kolonların Güçlendirilmesi” başlıklı tezi ile almıştır. 16 yıldır restorasyon ve koruma alanında çalışmakta olup 2017 yılından bu yana ICOMOS Türkiye üyesidir.
MİM-AD SEMİNERLERİ: 31 Ocak 2023 Salı 19:00
Ahmet Sezgin
MİMAR SİNAN’I ANMA TÖRENLERİ: 1930’LU YILLARDA TÜRKİYE’DE BİR MİLLİ KAHRAMANIN İNŞASI
Seminer çevrimiçi olarak Zoom ortamında yapılacaktır. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom link’i eposta ile tarafınıza gönderilecektir.
Mimar Sinan’ın (d.1588) doğu Akdeniz’e yayılmış eserleri Osmanlı İmparatorluğu’nun mimarlık mirasının en önemli parçalarından biridir. Bu uluslarüstü niteliği olan mimarlık mirasının Türkiye Cumhuriyeti tarafından sahiplenilmesi Mimar Sinan’ın kimliğinin yeniden yorumlanmasını beraberinde getirmiştir. Bu seminer kapsamında Mimar Sinan’ın mimarlığının cumhuriyet döneminde nasıl anavatan kavramı içinde yer bulduğu irdelenecektir. Seminer, Mimar Sinan’ı anma törenlerine ve bu törenlerin en öne çıkan mekanlarından biri olan Süleymaniye Camisi’ne odaklanmakta; 1930 ve 1940’lı yıllardan gazete haberleri, resmi yazışmalar ve fotoğraflar gibi çeşitli birincil kaynakları kullanarak Mimar Sinan’ın kimliği hakkında farklı milliyetçi bakışların nasıl bir arada bulunduğunu ve birbirleriyle rekabet ettiklerini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Ahmet Sezgin lisans eğitimini 2000 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladı; Lisansüstü derecesini 2006 yılında Brandenburg Teknik Üniversitesi Dünya Mirası Programı’ndan aldı; ve doktora eğitimini Manchester Üniversitesi Sanat Tarihi ve Görsel Çalışmalar Programı’nda “Modern Türkiye’de Sinan Historiyografyası” başlıklı tezi ile tamamladı. Halen MEF Üniversitesi İç Mimarlık ve Mimarlık Bölümlerinde ders vermektedir. Araştırmaları ve yayınları kimlik ve mimarlık, milliyetçilik, Osmanlı Mimarisi anahtar kelimelerine ve tasarla ve yap stüdyolarının mimarlık eğitimindeki yerine odaklanmaktadır.