MİM-AD Seminerleri- 11 Haziran 2024 Salı, saat 19:30, Seda Kula- Jale Beşkonaklı
FRİGYA: TARİHİ ÇEVRE İÇİNDE HAYATLAR
Seminer çevrimiçi olarak Zoom ortamında yapılacaktır. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom link’i mail ile geri bildirilecektir.
2021 ve 2022 yıllarında yaptığımız iki gezi ile Frigya bölgesini fotoğrafladık. 2021 Eylül’ünde Seyitgazi tarafından başlayarak Yazılıkaya’ya ve Midas Kentine kadar olan bölümü ve ardından da Göynüş Vadisi’nden Döğer’e kadar olan diğer kısmı dolaştık. Sonrasında yolumuz 100 km kadar batıdaki Roma kenti Aizanoi’ye uzandı. 2022 Eylül ayında bölgeye tekrar bir gezi yaptık. Bu kez Afyonkarahisar’dan Uşak’a kadar uzandık, Kütahya’yı daha ayrıntılı gözlemleme fırsatımız oldu. Önceki seneye göre Ayazini ve Aizanoi’da meydana gelen hızlı değişimleri belgelemeye çalıştık. Tüm bu coğrafyayı doğa ve insan yerleşimlerinin tarih boyu kesintisiz birlikteliği ile katman katman gözlemledik, hayatın ve mekanların zaman boyutundaki sürekliliğine tanık olduk. Bu büyüleyici atmosferi mimar gözüyle belgelemek için hazırladığımız iki fotoğraf gösterisini ve izlenimlerimizi sizlerle paylaşmak istedik.
Seda Kula, İstanbul’da doğdu. İTÜ Mimarlık bölümünden mezun oldu. 2014’te İTÜ’de Mimarlık Tarihi doktorasını tamamladı. 2015 yılından beri Gebze Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak bu alanda araştırmaya ve öğrenci yetiştirmeye devam ediyor.
Jale Beşkonaklı, ODTÜ Mimarlık Bölümünden mezun oldu, sonrasında ODTÜ ve İTÜ Mimarlık Fakültelerinde Restorasyon programlarında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 1993- 2020 yılları arasında TBMM Milli Saraylar İdaresi Başkanlığında çalıştı. Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi programında yarı zamanlı ders veriyor.
MİM-AD SEMİNERİ
Verda Bingöl
23 Mayıs 2024 19:30
Çevrimiçi gerçekleştirilecektir. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta yollayarak adınızı-soyadınızı ve e-posta adresinizi bildiriniz. Katılım bağlantısı eposta yoluyla tarafınıza yollanacaktır.
BİR DİSİPLİN OLARAK SANAT TARİHİNİN TÜRKİYE’DE KURULUŞU
Türkiye’de, sanat tarihçisi yetiştirmeyi amaçlayan sanat tarihi bölümlerinin ilki 1940’ların başında İstanbul Üniversitesinde, ikincisi de 1950’lerin ortasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde Avrupa’dan Türkiye’ye gelen sanat tarihçileri tarafından kurulmuştur. Bu seminerde, bu iki öncü üniversitedeki sanat tarihi bölümlerinin kuruluş aşamaları ve nedenleri, 1940-1960 yılları arasına odaklanılarak kurumlar ve kültürler arası ilişkiler, birinci kuşak sanat tarihçilerinin akademik kimlikleri, çalkantılı tarihsel arka plan ve arşiv belgeleri ışığında incelenecektir.
Verda Bingöl 2010 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden lisans ve Sanat Tarihi Bölümünden yan dal dereceleriyle mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde yüksek lisans eğitimine ve İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi Programında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 2024 Şubat ayında İTÜ Sanat Tarihi doktora programından “Sanat Tarihinin Bir Disiplin Olarak Türkiye’deki Üniversitelerde Kuruluşu (1870’ler-1960’lar)” başlıklı tezle doktora derecesini almıştır.
MİM-AD SEMİNERLERİ
20 Mart 2024 19:30
ZEYNEP SİMAVİ : “MUHTEŞEM SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ SERGİSİ BAĞLAMINDA AMERİKA’DA OSMANLI SANATI TEŞHİRLERİ”
Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta yollayarak adınızı-soyadınızı ve e-posta adresinizi bildiriniz. Katılım bağlantısı eposta yoluyla tarafınıza yollanacaktır.
---------------------
Esin Atıl küratörlüğünde National Gallery of Art için organize edilen The Age of Sultan Süleyman the Magnificent sergisi (1987) Amerika’da Osmanlı sanatını geniş çapta teşhir eden ilk gezici sergidir. Vaşington’da gösterildiği dört ay sonunda 400,000’e yakın ziyaretçiye ulaşmış, ardından Art Institute of Chicago ve Metropolitan Museum of Art’ta sergilenerek Amerika’da geçirdiği 1 yıl boyunca Amerikan basınından Osmanlı sanatının ve Türkiye’deki Osmanlı mirasının ihtişamından bahseden çok sayıda övgü toplamıştır.
Bu seminerde The Age of Sultan Süleyman the Magnificent sergisinin Osmanlı sanatı üzerine etkisi incelenecektir. İlk olarak 1987 yılından önce Amerika’da Osmanlı sanatını konu alan müze sergileri ele alınacak, ardından arşiv kaynakları üzerinden Sultan Süleyman Dönemi sergisinin hem teşhir hem de sanat tarihi açısından getirdiği yenilikler tartışılacaktır.
Zeynep Simavi İTÜ Sanat Tarihi Programı’ndan doktora derecesini 2023 yılında almıştır. 2019 yılından beri American Research Institute in Turkey (ARIT) İstanbul Temsilciliği’nin yöneticisidir. 2012-2019 yılları arasında Smithsonian National Museum of Asian Art’ta akademik programlar ve yayınlar uzmanı olarak çalışmıştır. Georgetown Üniversitesi’nde Sanat Müzeciliği, ODTÜ’de ise Medya ve Kültürel Çalışmalar alanlarında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
MİM-AD SEMİNERLERİ : OZAN TORUN 29 ŞUBAT 2024 19:30
Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı, soyadınızı ve zoom'a kayıtlı eposta adresinizi bildirin. Seminer linki epostanıza yollanacaktır.
Kentin Rekreasyonu, Halkın Reaksiyonu: Maçka’dan Çırağan’a Bir Cumhuriyet İdeali
Bu seminerde erken Cumhuriyet dönemi İstanbul kent planlamasının Maçka-Dolmabahçe-Çırağan hattındaki tasarımları ve uygulamaları üzerinden bir tarafta devletin diğer tarafta yerel halkın söz konusu bölgeyi kendi ihtiyaçları doğrultusunda nasıl dönüştürdüğü tartışılacaktır.
Mimar ve şehir plancısı Henri Prost’un 1936-1951 arasında İstanbul’da yürüttüğü çalışmaların eski imparatorluk başkentini modern bir kente dönüştürmenin yanında, tebaadan yurttaşlığa geçiş sürecindeki toplumun sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına yanıt verme ya da toplumu bir ideale doğru yönlendirmedeki rolleri ele alınacaktır. Bu kapsamda Prost’un kent genelindeki tüm çalışmaları değil, yalnızca Beşiktaş ilçesinin o dönemki omurgasını oluşturan Taşkışla Caddesi-Akaretler-Tramvay Caddesi (bugünkü Dolmabahçe ve Çırağan Caddeleri) aksı için tasarladığı yeni yapılar ve kamusal alanlar ile dönüştürülen eski yapıların yeni işlevleri incelenecektir.
Son olarak, devletin kentsel planlama ve mimarlık üzerinden uygulamaya çalıştığı toplumu kültürleme politikasının yerel halk tarafında nasıl karşılık bulduğu, hangi açılardan benimsendiği ya da reddedildiği, semt sakinlerinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu kentsel dönüşüme ne tür katkılarda bulunduğu örneklerle gösterilecektir.
Ozan Torun, 2003’te Saint Benoit Fransız Lisesi’ni bitirdi. Yeditepe Üniversitesi’nde sosyal antropoloji, Galatasaray Üniversitesi’nde sosyoloji okudu. 2020’de Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladığı “Türkiye’de At Yarışlarının Tarihi ve Etnografisi” başlıklı doktora tezi ertesi yıl İletişim Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. 2009-2014 arasında Tarih Vakfı’nda, ardından 2023’e kadar Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nda kültürel miras, yerel tarih ve sözlü tarih alanlarında projeler yürüttü. Temmuz 2023’ten bu yana VKV Sadberk Hanım Müzesi’nde uzman olarak görev yapmayı sürdürüyor.
MİM-AD Seminerleri- 19 Aralık 2023 Salı, saat: 20:00, Jacek Kuśmierski
MİM-AD Webinars- 19 th December 2023 Tuesday, 20:00 (Istanbul time)
Jacek Kuśmierski ORIENTAL PARADISE TURKISH INFLUENCE IN THE POLISH GARDENS
Seminer çevrimiçi olarak Zoom ortamında yapılacaktır. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom link’i mail ile geri bildirilecektir. / The webinar will be held via Zoom program. For registration to webinar please send an email to mimadseminerleri@gmail.com
Gardens were one of the most important areas of cultural exchange between the Polish– Lithuanian Commonwealth and the Ottoman Empire. Centuries-old political, diplomatic, and commercial contacts influenced Poles’ particular interest in the nature, art and architecture of the Orient. This phenomenon was reflected in gardens where many species of ornamental and exotic plants from that region were planted and grown. These sites also included valuable Turkish tents and decorative pavilions in the form of mosques, minarets, kiosks and baths. During the seminar presentation we will explore their most important examples to remind about the unique importance of Turkish influences for the heritage of the Polish gardens.
Jacek Kuśmierski, is a historic gardens specialist for the Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów in Warsaw and a doctoral student at the Cracow University of Technology. He is the co-founder of the Eduard Petzold European Centre for Garden Art at the Sarny Castle, Lower Silesia and an independent collaborator of the European Route of Historic Gardens (ERHG). He is a member of the Polish Committee of the International Council of Museums (ICOM Poland), the Association of Monument Conservators– Poland (SKZ) and the Association of Landscape Architecture – Poland (SAK). Jacek Kuśmierski’s research interests focus on cultural history of gardens, protection and conservation of historic gardens, landscape architecture, museum studies and garden tourism. His research on Turkish influences in Polish gardens was carried out in 2022 to 2023